Menu

Welke bacterie vormt hittebestendige sporen en kan toxines produceren in etensrestjes die te lang op tafel hebben gestaan?     – Antwoord C

Listeria is helaas niet het juiste antwoord! Hoewel deze bacterie ook kan groeien bij lage temperaturen (zelfs in de koelkast), vormt hij geen sporen.

Het juiste antwoord was A. Bacillus cereus is een die van nature voorkomt in bodem, plantaardig materiaal, water, en kan daardoor gemakkelijk in groenten en graanproducten terechtkomen. B. cereus kan hittebestendige sporen vormen: die overleven normale kooktemperaturen…

Wanneer eten vervolgens niet snel en goed wordt gekoeld (denk aan restjes die veel te lang op tafel blijven staan tijdens een gezellig kerstdiner 😉) kunnen die sporen uitgroeien tot bacteriecellen die zich razendsnel vermenigvuldigen. Vooral in rijst, pasta en sausjes voelt Bacillus cereus zich thuis. De bacterie produceert toxines in het eten (cereulide), die al binnen 1 tot 6 uur na het eten van besmet voedsel kunnen leiden tot misselijkheid en braken. Ook in je darmen produceert B. cereus toxines (enterotoxinen), die diarree en buikkrampen veroorzaken, meestal na een iets langere incubatietijd. Gelukkig verdwijnen de klachten meestal binnen 24 uur, maar leuk is het natuurlijk niet.

Om jouw kerstavond niet op de wc door te brengen: koel restjes snel af, bewaar ze in de koelkast (4°C) en verwarm ze goed voordat je ze opnieuw eet.

Vrolijk kerstfeest allemaal!

Over de andere antwoord opties:

B. Escherichia coli: veroorzaakt ook voedselinfecties, maar vormt geen hittebestendige sporen.

D. Vibrio: komt vooral voor in besmet water of rauwe zeeproducten (zoals oesters), maar vormt ook geen hittebestendige sporen.