Rioolwatermonitoring als hulpmiddel voor lokale infectieziekten surveillance en respons
Promovendus Maarten de Jong doet onderzoek naar rioolwatermonitoring als hulpmiddel voor lokale infectieziekten surveillance en respons.
Samenvatting
Rioolwatermonitoring is een belangrijk hulpmiddel voor de volksgezondheid en wordt ingezet om infecties te traceren, trends in kaart te brengen en nieuwe uitbraken op te sporen. Tijdens de COVID-19-pandemie bleek deze methode waardevol voor vroege detectie van nieuwe virusvarianten en de verspreiding daarvan. GGD Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden van deze technologie op lokaal niveau voor vroegtijdige opsporing en beheersing van infectieziekten, niet alleen voor SARS-CoV-2, maar ook voor andere virussen en bacteriën om gerichte interventies mogelijk te maken in kwetsbare gemeenschappen.
Doelen
- In kaart brengen wat er bekend is over handelingsperspectieven als respons op rioolwatermonitoring voor pathogenen.
- Toepassen van passive samplers (type rioolbemonsteraars) bij een uitbraak van hepatitis A in Amsterdam.
- Vaststellen of minilabs op een accurate en betrouwbare manier pathogenen kunnen detecteren in rioolwatermonsters.
- Vaststellen of het monitoren van pathogenen in rioolwater met behulp van passive samplers en een minilab bijdraagt aan vroege detectie van infectieziekten en het mogelijk maken van snelle uitbraakmaatregelen.
- Vaststellen of het monitoren van pathogenen in rioolwater met behulp van passive samplers en een minilab bijdraagt aan infectieziektenbestrijding in low-resource settings.
Periode
2023-2026
Partners
GGD Amsterdam, RIVM, KWR Water Research Institute, Partners 4 Urban Water, Erasmus MC – Viroscience
Overzicht
Auteur: Maarten de JongDatum: 1 januari 2023
AWPG: Sarphati Initiatief