Vaccineren in Zuid-Limburg: van inzicht naar impact met een gerichte aanpak
Promovendus Liesse Vanderhoven doet onderzoek naar vaccineren in Zuid-Limburg.
Samenvatting
De vaccinatiegraad in Nederland, en specifiek in Zuid-Limburg, vertoont een zorgwekkende daling. Dit heeft directe gevolgen voor de volksgezondheid, zoals blijkt uit de opmars van infectieziekten als mazelen en kinkhoest. Vaccinatietwijfel komt voor in diverse bevolkingsgroepen, maar de oorzaken en uitingen hiervan verschillen per groep. Dit vraagt om een aanpak die verder gaat dan een generieke benadering. Om effectieve interventies te ontwikkelen, is het essentieel om de behoeften, overtuigingen en zorgen van specifieke groepen te begrijpen. Dit kan alleen door goed naar hen te luisteren en beleid te baseren op inzichten uit onderzoek en praktijk. Een op maat gemaakte aanpak maakt het mogelijk om vaccinatietwijfel gerichter aan te pakken, vertrouwen in vaccinaties te herstellen en de volksgezondheid duurzaam te verbeteren.
Doelen
- Inzicht te verkrijgen in de huidige status van de (maternale) vaccinatiegraden in Zuid-Limburg. Deze inzichten kunnen gebruikt worden om beleidsmakers te informeren over mogelijke aandachtspunten, zoals specifieke groepen die achterblijven in vaccinatiegraad of vaccinaties die extra promotie of ondersteuning nodig hebben. Op basis hiervan kan gerichter beleid worden ontwikkeld dat bijdraagt aan een verbetering van de algehele gezondheid.
- Inzicht verkrijgen in de redenen waarom bepaalde groepen niet vaccineren, inclusief praktische, psychosociale en structurele barrières. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de rol van beperkte gezondheidsvaardigheden, zoals moeite met het begrijpen van informatie of wantrouwen tegenover medische zorg.
- Onderzoeken hoe doelgroepen die sceptisch of aarzelend staan tegenover vaccinaties beter bereikt kunnen worden, vooral wanneer traditionele methodes tekortschieten. Hierbij wordt specifiek gekeken hoe communicatie en benaderingsmethoden aangepast kunnen worden aan verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden.
- Onderzoeken hoe zorgprofessionals omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden bij het geven van vaccinatieadvies aan ouders. Hierbij ligt de focus op welke vaardigheden en hulpmiddelen zij nodig hebben om doelgroepen met beperkte gezondheidsvaardigheden effectief te ondersteunen en te informeren.
Periode
2024-2028
Partners
GGD Zuid-Limburg | Maastricht University
Overzicht
Auteur: Liesse VanderhovenDatum: 1 januari 2024
AWPG: Mosa