Menu
Oudere vrouw krijgt warme jas.

Impact van COVID-19: cross-border mobiliteit, sociale netwerken, vaccinatie en longCOVID

Promovendus Céline van Bilsen doet onderzoek naar de Impact van COVID-19: cross-border mobiliteit, sociale netwerken, vaccinatie en longCOVID.

Samenvatting

Bijna 40% van de EU-bevolking woont in een grensgebied met sterke onderlinge verbondenheid en mobiliteit, terwijl coronabeleid vooral nationaal werd bepaald. Om de impact van COVID-19 te onderzoeken, verzamelden we in 2021 vragenlijstdata in de Euregio Maas-Rijn (grensregio Nederland, België, Duitsland). Cross-border mobiliteit voor sociale contacten en dagelijkse activiteiten was aanzienlijk (>80%) bij EMR-burgers, maar daalde tijdens de pandemie. Grensbeperkingen werden door bijna de helft als negatief ervaren, vooral bij familie of vrienden over de grens. Daarnaast verschilde de booster-intentie per EMR-land en o.a. ervaringen met communicatie en het ineffectief vinden van coronamaatregelen hingen samen met booster-intentie. Voor pandemische paraatheid is grensoverschrijdende samenwerking en aandacht voor de negatieve gevolgen van grensrestricties belangrijk. Sommige mensen herstellen niet volledig van corona en houden langdurige klachten (PCC). In het PRIME-cohort in Zuid-Limburg volgen we een groep met PCC en een vergelijkingsgroep om de grote fysieke en mentale impact van PCC te beschrijven. Daarnaast bekeken we factoren die samenhangen met COVID vaccinatie en booster uptake: zowel individuele als (sociale) omgevingsfactoren (waaronder sociale participatie, kenmerken van de leefomgeving, netwerkgrootte, netwerk diversiteit en woonsituatie) speelden een belangrijke rol. Gezondheidsbevordering moet zich dus niet alleen op individuen richten, maar ook op de (sociale) omgeving.

Doelen

  • Het in kaart brengen van de impact van COVID-19 op de EMR (Euregio Maas-Rijn; grensregio) via vragenlijsten en bloedafname: opzet, uitvoer en rapportage van resultaten.
  • Het in kaart brengen va de impact van post-COVID-19 conditie (PCC, longCOVID) bij volwassenen in Zuid-Limburg via een longitudinaal vragenlijstcohort (PRIME: prevalence, risk factors and impact evaluation of PCC).
  • Publicaties over vaccinatie: inzicht verkrijgen in factoren die samenhangen met COVID-19 vaccinatie en booster intentie enuptake.
  • Publicatie over cross-border mobiliteit in de EMR: inzicht verkrijgen in veranderingen in cross-border mobiliteit, ervaring met grensrestricties, en geassocieerde factoren.
  • Publicaties over PCC: inzicht verkrijgen in de sociale, fysieke en mentale gezondheidsimpact van PCC.

Periode

2021-2025

Partners

Impact van COVID-19 op de Euregio Maas-Rijn: GGDZL, CAPHRI, MUMC+, euPrevent, Sciensano, Gesundheitsamt des Kreises Düren, Gesundheitsamt des Kreises Heinsberg, Gesundheitsamt der Städteregion Aachen, Duitstalige gemeenschap van België

PRIME: GGDZL, CAPHRI, MUMC+, Ciro, Hasselt University, GGD Limburg-Noord, RIVM

Output

Overzicht

Auteur: Céline van Bilsen
Datum: 1 januari 2023
AWPG: Mosa