
CAPI Café – Wet- en regelgeving bij infectieziekte-onderzoek
Op dinsdag 11 maart komen we weer (online) bijeen tijdens het CAPI Café! Deze editie vindt plaats van 12:00-13:00 bij de GGD Amsterdam.
Dr. Marjolein Booij, onderzoekscoördinator bij de afdeling infectieziekten van GGD Amsterdam, neemt ons mee in de geldende wet- en regelgeving bij het doen van medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. Daarbij richt zij zich op infectieziekte-onderzoek op de GGD. Welke processen moeten worden doorlopen voorafgaand aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, zodat voldaan wordt aan wet- en regelgeving (o.a. WMO, AVG, WGBO)?
Marjolein licht deze stappen toe en verwijst naar relevante informatiebronnen, zoals websites, maar ook naar bepaalde medewerkers die vanuit hun expertise de onderzoekers kunnen adviseren. Onderwerpen die aan bod komen zijn het verschil tussen WMO en niet-WMO plichtig onderzoek, het DPIA-proces, nader gebruik van data (zoals retrospectief onderzoek met zorgdata) en het verschil tussen pseudonieme en anonieme data.
Terugblik
Op 11 maart vond het CAPI Café over wet- en regelgeving bij infectieziekte-onderzoek plaats op locatie bij GGD Amsterdam. Tijdens haar overzichtelijke presentatie nam Dr. Marjolein Booij, onderzoekscoördinator bij de afdeling infectieziekten van GGD Amsterdam, ons mee in de verschillende wetten en processen die van belang zijn bij het doen van medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. Wij hebben de take-home messages van dit CAPI Café voor je op een rijtje gezet. Benieuwd? Klik dan op onderstaande button!
Overzicht
Datum: 2025-03-11Locatie: GGD Amsterdam
Thema's:
- 1. Infectiepreventie en technische hygiënezorg
- 2. Opkomende infecties
- 3. Vaccinatiebereidheid
- 4. Het bereiken van mensen met een kwetsbare achtergrond voor maatregelen om infectieziekten te bestrijden
- 5. Paraatheid
- 6. Risicocommunicatie en risicoperceptie
- 7. Uitbraakonderzoek
- 8. Antimicrobiële resistentie
- 9. Vroege opsporing van infectieziekten
- 10. Seksuele gezondheid