Menu
Niezende vrouw

Ervaren stress en de daarmee geassocieerde factoren bij volwassenen met longCOVID: de PRIME studie

Jaaronderzoek naar ervaren stress en de daarmee geassocieerde factoren bij volwassenen met longCOVID.

Samenvatting

Uit onderzoek blijkt dat tenminste één op de zes Zuid-Limburgers langdurige klachten heeft na hun SARS-CoV-2 infectie. Dit staat bekend als post-COVID-19 conditie (PCC) of longCOVID. Het hebben van PCC kan een behoorlijke impact hebben op fysieke, mentale en sociale gezondheid. Leven met PCC en met de gevolgen daarvan kan leiden tot stress. Vaak wordt stress in een individuele context onderzocht, terwijl omgevingsfactoren, zoals sociale contacten, werk, buurt, verenigingen, ook een belangrijke rol kunnen spelen. Aan de hand van data verkregen uit gedetailleerde digitale vragenlijsten binnen de PRIME post-COVID studie onderzocht ik ervaren stress en de daarmee geassocieerde factoren op verschillende niveaus (individueel, interpersoonlijk, gemeenschap en samenleving) bij volwassenen met PCC, en vergeleek deze met volwassenen zonder PCC. Uit de data bleek dat deelnemers met PCC meer stress ervaren dan deelnemers zonder PCC. Op alle niveaus zijn er factoren geassocieerd met stress, en de associaties tussen deze factoren en stress blijken over het algemeen weinig te verschillen tussen mensen met en zonder PCC. Wat wél opvallend is, is dat deze stress-geassocieerde factoren vaker voorkomen bij mensen met PCC. Denk hierbij aan minder (effectief) kunnen werken door gezondheidsproblemen, minder gunstig sociaal netwerk, het hebben van post-exertionele malaise (PEM) en meer eenzaamheid.

Doelen

  • Het doel van het onderzoek is om de ervaren stress en de daarmee geassocieerde factoren op verschillende niveaus (individueel, interpersoonlijk, gemeenschap en maatschappelijk) bij volwassenen met longcovid te onderzoeken en deze te vergelijken met volwassenen zonder longCOVID.

Periode

2024-2024

Partners

GGD Zuid-Limburg | GGD Limburg Noord | Care and Public Health Research Institute (CAPHRI), Maastricht University | MUMC+ | Ciro | RIVM

Output

  • Publicatie en factsheet

Overzicht

Auteur: CAPI
Datum: 1 januari 2024
AWPG: Mosa