Scabiës bij asielzoekers in Nederland; een onderzoek naar risicofactoren, Sarcoptes scabiei subtypen en de gevoeligheid van screening met een vragenlijst
Jaaronderzoek naar scabiës bij asielzoekers in Nederland; een onderzoek naar risicofactoren, Sarcoptes scabiei subtypen en de gevoeligheid van screening met een vragenlijst.
Samenvatting
In de afgelopen vijf jaar is het aantal scabiësgevallen in asielzoekerscentra fors toegenomen. Medewerkers van GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers) kunnen momenteel alleen asielzoekers behandelen als die zichzelf melden met scabiësklachten. Asielzoekers worden bij binnenkomst niet systematisch op de ziekte gescreend, terwijl dit de ziektelast en de verdere transmissie in AZC’s zou kunnen verminderen. In dit onderzoek wordt nagegaan of scabiësscreening d.m.v. een simpele vragenlijst een goed alternatief is voor de bestaande situatie (zelf melden van klachten) en of dit tot meer diagnoses en een kortere klachtenduur leidt. Het onderzoek vindt plaats in het Aanmeldcentrum in Budel, parallel aan de daar al lopende gezondheidsscreeningen. Aan asielzoekers die bereid zijn tot deelname aan het onderzoek wordt gevraagd een korte vragenlijst in te vullen. Hierna ondergaan zij een kort lichamelijk onderzoek, gericht op scabiëssymptomen. Scabiësdiagnostiek vindt plaats o.b.v. het klinisch beeld, aangevuld met dermatoscopie, microscopie en PCR. Op grond van de scabiësdiagnose kan de sensitiviteit en specificiteit van de screeningsvragen bepaald worden Aan asielzoekers met scabiës zal nog een aantal aanvullende vragen gesteld worden, om risicofactoren te bepalen. Ten slotte zal bij PCR-bevestigde gevallen ook via genotypering het subtype van de scabiësmijt worden bepaald.
Doelen
- Nagaan of scabiësscreening d.m.v. een simpele vragenlijst bij nieuw aangekomen asielzoekers in Nederland een goed alternatief is voor de bestaande situatie (zelf melden van klachten) en of dit tot meer diagnoses leidt.
- Bepalen van de scabiësincidentie (onderverdeeld naar bewezen, klinische en vermoedelijke scabiës) bij nieuw aangekomen asielzoekers.
- Nagaan wat de achtergrondkenmerken en risicofactoren zijn m.b.t. scabiës bij nieuw aangekomen asielzoekers.
- Verkrijgen van een eerste indruk van de Sarcoptes scabiei subtypen die gevonden worden bij met scabiës besmette asielzoekers.
- Nagaan welke kennis met scabiës besmette asielzoekers hebben over de oorzaak van hun ziekte en in hoeverre zij zich ervoor schamen.
Periode
2023-2025
Partners
Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) | Streeklaboratorium, GGD Amsterdam
Overzicht
Auteur: CAPIDatum: 1 januari 2023
AWPG: CEPHIR