Menu

CAPI Nieuwsbrief – januari 2025

Welkom bij de eerste CAPI Nieuwsbrief van het nieuwe jaar, waarin wij allereerst iedereen een heel gezond en gelukkig 2025 wensen! In deze nieuwsbrief blikken we terug op wat we vorig jaar gedaan hebben en hebben we het over de financiering voor 2025. Ook horen we graag wat jullie dit jaar (meer) terug willen zien in de nieuwsbrief; kijk hiervoor bij de quizvraag! Daarnaast stellen programmaleider Jeannine Hautvast en communicatieadviseur Stijn van Hall zich voor, geven we een update over recente literatuur en sluiten we de nieuwsbrief af met de kalender voor de komende twee maanden.

Blik met ons terug op 2024

2025 is gestart, maar we nemen nog even de tijd om terug te blikken op 2024: een jaar vol groei, kennisdeling en verbinding voor CAPI.

2024 begon feestelijk met het eerste CAPI symposium “besmettelijke kennis”, waar 32 onderzoekers inspirerende presentaties gaven voor ruim 170 bezoekers. Ook werden begin 2024 nieuwe onderzoeksprojecten gestart: 8 PhD-kandidaten en 9 jaaronderzoekers gingen aan de slag met uiteenlopende projecten.

Voor de aftrap van deze projecten organiseerden we een kick-off bijeenkomst, waar onderzoeksplannen enthousiast werden gedeeld. We sloten het jaar af met een wrap-up voor de jaaronderzoekers, waarin we samen nadachten over hoe de onderzoeksresultaten het beste in de praktijk konden landen.

Daarnaast vonden er drie CAPI cafés plaats: interactieve hybride lunchbijeenkomsten met 70 tot 130 deelnemers (IZB-medewerkers van het hele land) per sessie. Ook deelden we drie masterclasses met als thema “van praktijkprobleem naar wetenschappelijke publicatie” en organiseerden we samen met ImpactAll communicatie- en presentatietrainingen. In 2024 werd tevens een privacywerkgroep opgezet, die fungeert als platform voor het delen van juridische obstakels en privacydocumenten. Verder organiseerden we meedenksessies met GGD’en om knelpunten en benodigdheden rondom het doen van wetenschappelijk onderzoek te bespreken.

Onze website, gelanceerd in januari 2024, heeft inmiddels al 2300 bezoekers bereikt, en deze nieuwbrief wordt maandelijks door maar liefst 375 abonnees gelezen! Dank aan alle lezers, geïnteresseerden, en deelnemers aan onze evenementen voor jullie enthousiasme van afgelopen jaar. Met frisse energie gaan we 2025 tegemoet en blijven we ons inzetten voor onze activiteiten en doelen!

Maak kennis met Jeannine Hautvast, Programmaleider CAPI namens AMPHI

Ik ben Jeannine Hautvast, arts M+G, en ik werk bij de GGD Gelderland-Zuid als één van de artsen van het team Infectieziekten. Daarnaast werk ik bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc als senior-onderzoeker en docent.

Samen met een andere academische werkplaats hebben we in januari 2023 CAPI opgezet en sinds die start ben ik betrokken als projectleider. Ik ben coördinator van de academische werkplaats publieke gezondheid AMPHI, thema Infectieziekten.

Bij AMPHI begeleid ik samen met een team van senior-onderzoekers promovendi, junior-onderzoekers, 2e fase aios, en studenten bij hun onderzoek. Daarnaast adviseren we GGD-onderzoekers van de AMPHI-GGDen bij hun RIVM-regio projecten en organiseren we regelmatig voor de GGDen onderzoekwebinars (de tele-ARENA’s). De vijf werkplaatsen, die bij CAPI betrokken zijn, zijn allemaal in 2006 gestart, en hebben vanuit de startsubsidie toendertijd een mooie basis gelegd voor het doen van praktijk-gebaseerd infectieonderzoek. Nu hebben we met de VIP-subsidie kunnen uitbouwen naar nog meer geïnteresseerde GGD-medewerkers die zich willen ontwikkelen tot onderzoeker en hebben we gezamenlijk ons kunnen richten op een nog bredere set van relevante onderzoeken.

En als laatste nog klein tipje van mijn privéleven: om de drukte van mijn werk van me af te laten glijden, doe ik aan Pilatus, ga naar de sportschool, zing ik in een klassiek koor, en word ik blij van (meerdaagse) wandelingen. 

Vooruitblik 2025

We zijn ontzettend blij om te kunnen melden dat CAPI in 2025 wederom bijna 4 miljoen euro van het Ministerie van VWS ontvangt! Hierdoor kunnen we ons blijven inzetten om de academisering van de infectieziektebestrijding bij GGD’en te versterken. Dit betekent ook dat de 16 PhD trajecten die de afgelopen twee jaar bij de verschillende werkplaatsen zijn gestart, in 2025 worden voorgezet. Ook starten er twee onderzoekers in 2025 bij AWPG Lumens.

Daarnaast zetten we de middelen in om scholing op het gebied van wetenschappelijk onderzoek te blijven organiseren en om kennis van infectieziekte-onderzoek voor én door GGD’en te delen. Als CAPI stuurgroep zijn we ontzettend opgelucht dat we in 2025 door kunnen blijven gaan met onze activiteiten. Het blijft wel spannend of we het programma ook op de lange termijn mogen voortzetten.

CAPI Quizvraag!

In de vorige nieuwsbrief stelden we jullie een kerstige quizvraag, die ging over het effect van een kerstbezoek aan de schoonfamilie op de darmflora. In een onderzoek werd een afname van de ruminococcus-bacterie in de darmflora gevonden, wat ook bij stress en depressie wordt gezien. Van alle lezers die de quizvraag hebben beantwoord, gaf 65,5% het juiste antwoord!

Met de start van het nieuwe jaar willen we graag horen wat onze lezers interessant vinden om terug te zien in de CAPI nieuwsbrief. Daarom vragen we jullie:

Wat voor inhoud zou je graag (meer) zien in de CAPI nieuwsbrief?

Informatie over lopend/afgerond CAPI onderzoek

Literatuurupdate van relevant IZB onderzoek

Informatie over onderzoeksmethoden

Updates over acties van CAPI

Andere suggesties? Mail ons via: info@capi-consortium.nl

Even voorstellen:
communicatieadviseur Stijn van Hall

Ik ben Stijn van Hall, communicatieadviseur voor CAPI en AWPG Mosa vanuit GGD Zuid-Limburg. In de communicatie voor CAPI raak ik geïnspireerd door de passie van alle onderzoekers en de waardevolle inzichten die uit de onderzoeken komen. Als ik kan bijdragen aan het succes van het onderzoek door een vertaling naar de praktijk, het bereiken van de juiste doelgroepen en het verbinden van mensen en kennis ga ik vrolijk naar mijn werk.

Deze nieuwsbrief is een van de resultaten van mijn werk bij CAPI. Ik hoop dat jij als lezer ook inspiratie en waardevolle inzichten uit deze nieuwsbrief haalt. Heb je suggesties of ideeën voor deze nieuwsbrief laat het mij dan vooral weten. Communicatie is tegenwoordig niet voor niets een interactief vakgebied.

Buiten mijn werk geniet ik van verhalen in elke vorm. Van boek tot film en van podcast tot spel. Ik ben dan ook vaak terug te vinden in het filmhuis Lumière in Maastricht, met een goed boek op de bank of bij vrienden met een tafel vol spel en avontuur.

CAPI Literatuurupdate:
Relevante IZB-artikelen voor de GGD

Welkom bij onze literatuurupdate! Hier vind je wetenschappelijke artikelen, vers van de pers, die relevant zijn voor jou als professional in de wereld van infectieziekten.

In een tijd waarin voortdurend onderzoek wordt gedaan naar infectieziekten(bestrijding), is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Daarom hebben wij een literatuurlijst samengesteld met een selectie van artikelen die speciaal relevant zijn voor IZB-medewerkers. Elke twee maanden vullen wij deze lijst aan. Deze keer hebben we 18 artikelen toegevoegd. Bekijk hier de literatuurlijst.

Wil je meer weten over de samenstelling van deze lijst? Neem een kijkje op onze website of stuur een e-mail naar info@capi-consortium.nl.

Aankomende evenementen en promoties

23 januari

13 februari

Wil je meer weten over CAPI? Neem een kijkje op onze website en volg ons op LinkedIn.

Overzicht

Datum: 9 januari 2025