Menu
Netwerken tijdens het CAPI Symposium

CAPI Nieuwsbrief – juni 2024

Wat leuk dat je de juni-editie van de CAPI nieuwsbrief leest! Deze nieuwsbrief is bedoeld om jou op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen binnen CAPI, relevante wetenschappelijke artikelen te delen en onze CAPI-collega’s voor te stellen. 

In deze editie stellen we je voor aan jaaronderzoeker Louise de Vos Klootwijk en programmacoördinator Ellen Generaal. Daarnaast blikken we terug op het CAPI Café van 21 mei. Uiteraard wordt er ook weer een wetenschappelijk artikel in de spotlight gezet, dit keer over anorectale gonorroe.  

Bedankt voor je interesse in CAPI en veel leesplezier! 

Terugblik CAPI Café

Op 21 mei vond het derde hybride CAPI Café plaats, bij Hecht GGD Hollands Midden. Het thema voor deze editie was “Wat is er nodig voor een succesvolle ZonMw aanvraag?”. Als voorzitter van verschillende ZonMw commissies nam dr. Sjaak De Gouw, DPG van Hollands Midden, ons mee door het proces van een ZonMw aanvraag met een vooraanmelding. Een belangrijke les die hij ons meegaf: zorg dat niet alleen de relevantie van het probleem duidelijk is, maar ook de relevantie voor de call. Wij bedanken Sjaak voor een informatieve presentatie, en voor het beantwoorden van alle vragen van de enthousiaste deelnemers. 

Het volgende CAPI Café zal in september georganiseerd worden. Houd deze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie! 

Even voorstellen: Louise de Vos Klootwijk

Mijn naam is Louise de Vos Klootwijk. Ik heb een biomedische achtergrond en ben daarna opgeleid tot gezondheidswetenschapper, gespecialiseerd in international public health. De GGD en ik hebben elkaar (succesvol) ontmoet tijdens de eerste stage van mijn master, op de afdeling onderzoek in Amsterdam. Inmiddels werk ik als epidemiologisch onderzoeker op de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Haaglanden, en sinds januari 2024 ook als jaaronderzoeker bij CAPI.

Seksuele gezondheid heeft altijd mijn interesse gehad, en dit jaaronderzoek biedt mij de kans om dieper in de huidige problematiek te duiken. In de afgelopen twee jaar is het aantal gonorroegevallen onder heteroseksuele jongvolwassenen flink toegenomen, maar wat dit veroorzaakt is nog onduidelijk. Voor mijn onderzoek gebruik ik data van verschillende soa-testaanbieders in de regio. Hiermee zal ik meer inzicht geven in de groep gonorroe-positieve jongvolwassenen die zich laten testen. Daarnaast hopen we factoren te identificeren die specifiek zijn voor gonorroe.  

Buiten werk ben ik vaak te vinden in de horeca, de sportschool of op pad met vrienden. In de zomer op de wielrenfiets of dansend op een festival, en in de winter op de pistes. Naast vragen over het onderzoek, kan je bij mij terecht voor reistips, lekkere recepten en een leuk gesprek. Wie weet tot dan! 

Even voorstellen: Ellen Generaal

Ik ben Ellen Generaal, postdoc onderzoeker bij de GGD Amsterdam en coördinator van CAPI en de academische werkplaats Sarphati initiatief.  

Toen ik 5 jaar geleden als epidemioloog bij de GGD kwam werken, was ik enorm blij met de overstap van fundamenteel onderzoek bij het Amsterdam UMC naar het toegepaste onderzoek bij de GGD. Het is zó leuk om op een afdeling rond te lopen waar de artsen en verpleegkundigen rechtstreeks de spreekkamer uitlopen, en de onderzoeksvragen écht vanuit de praktijk komen. Mijn onderzoek bij de GGD richtte zich vooral op hepatitis B en C screening bij risicogroepen, waaronder druggebruikers en migranten.  

Na de opleiding Bewegingswetenschappen hield ik me sinds 2011 bij het toenmalige VUmc bezig met kwantitatief onderzoek op de afdeling Psychiatrie (GGZinGeest) en daarnaast gaf ik onderwijs.

Mijn proefschrift ging over de rol van biologische stress systemen en psychosociale factoren bij chronische pijn. Na een paar interessante jaren als postdoc, waarin ik o.a. de rol van de leefomgeving bij depressie onderzocht, was ik in 2019 toe aan een nieuwe onderzoeksomgeving. En de GGD is zeker geen saaie keus geweest!

Aan het begin van de COVID-pandemie kreeg ik niet alleen mijn 2e kindje, maar ontstonden er ook veel nieuwe initiatieven en functies, waaronder de Regionale Epidemiologie Consulenten IZB vanuit het LCI, waar ik tot eind vorig jaar deel van uitmaakte voor onze regio Noord-Holland en Flevoland. Een leerzame 2,5 jaar met veel ontwikkelingen en een enorm leuk (RIVM en POI) netwerk. Kort daarop ontstond dankzij de VIP-gelden “CAPI”, waarvoor mijn REC-schap plaats moest maken. Maar wij delen gelukkig een gemeenschappelijk doel: nog meer kwalitatief goed onderzoek bij de GGD’en brengen.

Naast de initiatieven zoals scholingen zijn er sindsdien veel enthousiaste VIP-onderzoekers bijgekomen op diverse infectieziekten-onderwerpen. Erg leuk om te zien! In de toekomst hoop ik dat steeds meer GGD-medewerkers de weg weten te vinden naar onderzoek, en dat dit de reguliere IZB-praktijk ten goede zal komen. 

In mijn vrije tijd breng ik veel tijd door met mijn gezin. Ik heb de afgelopen jaren een huis laten bouwen in een ecologische zelfbouw-wijk in Almere Oosterwold met een giga-tuin, waar we nog steeds veel voor moeten organiseren (zie foto). Het allerliefste ben ik aan het strand, maak ik wandelingen in de natuur, of sta ik met mijn buurvrienden rondom een vuurkorf. En ik kan niet wachten tot mijn gras opkomt dat net is ingezaaid… dan kan ik na alle bouw-perikelen eindelijk tuinieren!

Publicatie in de spotlight

Als vast onderdeel van de CAPI-nieuwsbrief lichten we een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel uit, dat voor de infectieziektebestrijding van belang is. Zo pik je altijd wat nieuwe kennis op als je onze nieuwsbrief leest.   

Behoefte aan meer? Bekijk hier een literatuur update van relevante recente artikelen. Deze publicaties sluiten aan bij de thema’s zoönose, antimicrobiële resistentie, SOA’s vaccinatie, uitbraakonderzoek, en infectieziekte-epidemiologie. Elke twee maanden selecteren wij nieuwe artikelen die relevant zijn voor onze lezers.  

In deze nieuwsbrief staat het artikel “Anorectal Neisseria gonorrhoeae infections in women with and without reported anal sex and sex workers in sexual health centres in the Netherlands: a retrospective cohort study” in de spotlight. Dit artikel is geschreven door Maartje Visser, Christian Hoebe, Petra Wolffs, en Janneke Heijne.  

Anorectale Neisseria gonorrhoeae infecties bij vrouwen met en zonder gerapporteerde anale seks en sekswerkers bij centra seksuele gezondheid in Nederland: een retrospectieve cohortstudie

Momenteel is gonorroe de tweede meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening ter wereld, en stijgt de incidentie. Om gonorroe onder controle te houden is het van belang om effectieve test strategieën te hebben. Vrouwen worden meestal alleen anorectaal getest wanneer zij aangeven anale seks gehad te hebben. Er worden echter ook anorectale infecties gezien zonder anale blootstelling, mogelijk door zelfbesmetting. Het doel van deze studie is de kennis over anorectale infecties bij vrouwen te vergroten, door risicofactoren voor een anorectale diagnose van gonorroe bij vrouwen in kaart te brengen.   

In deze studie zijn nationale surveillance data van Nederlandse centra seksuele gezondheid, verzameld tussen 1 januari 2016 en 31 december 2021, gebruikt. Vrouwen die seks hebben met mannen die zowel urogenitaal als anorectaal getest zijn voor gonorroe zijn geïncludeerd. Deze vrouwen zijn onderverdeeld in 3 groepen: vrouwen zonder anale seks in de afgelopen 6 maanden, vrouwen met anale seks, en sekswerkers. In totaal zijn er 117.693 vrouwen geïncludeerd: 43.757 zonder anale seks, 51.728 met anale seks, en 22.208 sekswerkers. In alle groepen was ongeveer 2% positief getest voor gonorroe. Minstens 70% hiervan had een anorectale infectie, ook in de groep zonder anale seks. De sterkste determinant voor anorectale gonorroe was een gelijktijdige urogenitale gonorroe-infectie: voor vrouwen zonder anale seks was de adjusted odds ratio (aOR) 782 (95% CI 605-1018), voor vrouwen met anale seks 612 (95% CI 490-768) en voor sekswerkers 464 (95% CI 335-652). Daarnaast was voor gonorroe-positieve vrouwen zonder anale seks co-infectie met chlamydia een risicofactor, en migratieachtergrond was een risicofactor voor vrouwen met anale seks. Voor sekswerkers waren risicofactoren: seks zonder condoom, anale seks, een mannelijke partner die seks heeft met mannen of een migratieachtergrond heeft, en een chlamydia co-infectie.  

De resultaten van deze studie ondersteunen de mogelijkheid van zelfbesmetting van het urogenitale naar anorectale gebied. Dit komt mede door de sterke relatie tussen de urogenitale en anorectale infectie, en door de sterke overeenkomsten tussen de drie verschillende groepen in het voorkomen van anale gonorroe. Huidige teststrategieën kunnen anorectale gonorroe infecties missen, aangezien er niet standaard anale testen afgenomen worden. Dit zou overwogen moeten worden wanneer richtlijnen voor de preventie en controle van gonorroe ontwikkeld worden. 


Wil je meer weten over CAPI? Neem een kijkje op onze website en volg ons op LinkedIn.

Tot de volgende nieuwsbrief!
De CAPI stuurgroep

Overzicht

Datum: 6 juni 2024