Menu
Netwerken tijdens het CAPI Symposium

CAPI Nieuwsbrief – maart 2025

Welkom bij de CAPI Nieuwsbrief! In deze editie kondigen wij onze nieuwe scholingsmogelijkheid aan: de CAPI Academy! Ook neemt Dieuwertje Horsten je mee in haar PhD traject dat gaat over gonorroe bij mannen op het centrum seksuele gezondheid bij de GGD, en vertelt Chrissy Moonen over haar onlangs gepubliceerde onderzoek over het testen van Syrische migranten op hepatitis B en C. Verder geven we een overzicht van het CAPI Activiteitenplan voor 2025. Zoals altijd staat er weer een quizvraag voor je klaar en ook geven we een literatuurupdate. Tot slot zijn de aankomende evenementen en promoties toegevoegd aan de kalender. Veel leesplezier!

CAPI Academy – Literatuur zoeken in Pubmed

Wij zijn verheugd om ons nieuwste scholings-initiatief aan te kondigen: de CAPI Academy! In deze online workshops nemen we steeds een kleine groep deelnemers mee in één specifieke onderzoeksactiviteit. Het doel? Hands-on leren en jouw research-skills naar een hoger niveau tillen.

Op donderdag 8 mei van 14:00 uur tot 16:00 uur trappen we af met de eerste CAPI Academy: Literatuur zoeken in PubMed. De vraag “Heb ik nu wel alles gevonden?” komt vast bekend voor. In het grote bos genaamd ‘wetenschappelijke literatuur’, is het soms lastig om de juiste literatuur voor jouw onderwerp te vinden. In deze online workshop gaan we ‘hands on’ aan de slag met het systematisch zoeken van literatuur in PubMed onder leiding van informatiespecialist dr. Mitch van Hensbergen. Voor deze workshop neem je een eigen zoekvraag mee, waar je mee aan de slag gaat. We beginnen de workshop met een demonstratie in PubMed door de informatiespecialist. Daarna wordt de groep opgedeeld in break-out rooms, waarin je zelf gaat oefenen met het zoeken van literatuur die relevant is voor jouw vraagstuk. De informatiespecialist zal rouleren tussen de break-out rooms en helpen waar nodig. Na het uitwerken van de zoekvraag komt de groep weer bijeen om de uitwerkingen te bespreken, waarbij waardevolle tips worden gegeven om je zoekstring te verbeteren.

Wil online jij deelnemen aan deze CAPI Academy? Meld je dan aan via onderstaande link. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Wees er snel bij, want het aantal plekken is beperkt!

Gonorroe bij mannen op het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD
Welke klachten zijn het sterkst geassocieerd met infectie en kunnen we hierop varen?

Ik ben Dieuwertje Horsten, sinds begin 2024 werkzaam als PhD-onderzoeker bij CAPI vanuit AWPG Mosa. Mijn promotieonderzoek richt zich op gonorroe, een veelvoorkomende soa die door een toenemend aantal gevallen en antibioticaresistentie een steeds grotere uitdaging vormt. Ik onderzoek hoe we dit kunnen aanpakken met effectieve preventie, diagnostiek en behandeling.

Naast onderzoeker ben ik arts bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Brabant-Zuidoost. Hier doe ik soa- en PrEP-spreekuren en houd ik me bezig met medische supervisie en beleid. Deze combinatie van praktijk en wetenschap maakt mijn werk extra interessant!

PhD kandidaat Dieuwertje Horsten, AWPG Mosa

Op het CAPI Symposium ‘Besmettelijke Kennis’ presenteerde ik ons onderzoek naar de symptomen van gonorroe. Waar eerder onderzoek naar dit thema algemeen blijft – met onvoldoende onderscheid tussen klachten per lichaamslocatie of gebruik makend van enkel open vragen, waardoor het inzicht in het vóórkomen van verschillende symptomen beperkt is – werden in onze studie voor het eerst de aan- en afwezigheid van verschillende klachten per lichaamslocatie systematisch uitgevraagd. Dit werd gedaan tijdens 44.283 consulten met mannen die zich tussen 2011 en 2023 bij GGD Zuid-Limburg lieten testen op gonorroe.

Onze analyse laat zien dat afscheiding uit de plasbuis, pijn bij plassen en vaker plassen vaak voorkomen en sterk geassocieerd zijn met gonorroe bij de geslachtsdelen bij mannen. Bij heteromannen was dit bij respectievelijk 52% (OR 11.3, 95%BI 9.3-13.8), 57% (OR 4.8, 95%BI 3.9-5.8) en 22% (OR 2.5, 95%BI 2.0-3.1) en bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) respectievelijk bij 27% (OR 9.0, 95%BI 8.0-10.2), 29% (OR 4.2 95%BI 3.7-4.7) en 13% (OR 2.2, 95%BI 1.9-2.6). Bij MSM zagen we ook een significante relatie tussen anale afscheiding (11%; OR 7.4, 95%BI 6.1-9.0), jeuk (14%; OR 2.5, 95%BI 2.1-2.9) en anale gonorroe, en keelklachten met gonorroe in de keel (10%; OR 1.5, 95%BI 1.2-1.8). Ook zagen we dat een groot deel van de gonorroe-infecties zonder klachten verloopt. Wanneer alleen mannen met gonorroeklachten getest zouden worden, zou slechts respectievelijk 42%, 28% en 11% van de infecties van de geslachtsdelen, anus en keel opgespoord worden. Dit benadrukt het belang van testen bij zowel mensen met als zonder klachten! 

Activiteitenplan CAPI 2025

‘Het academiseren van de infectieziektebestrijding bij GGD’en’ – dat is de doelstelling van CAPI. Jaarlijks wordt binnen onze stuurgroep bepaald welke acties we gaan ondernemen om dit doel te bewerkstelligen. Inmiddels is de koers voor 2025 uitgezet, en we geven dan ook graag een overzicht van onze belangrijkste activiteiten. Heb je vragen over een van onze acties? Neem dan gerust contact op met info@capi-consortium.nl.

CAPI Quizvraag!

In de vorige nieuwsbrief vroegen we naar de beste beschrijving van de preventieparadox, zoals deze binnen de IZB wordt gezien. Binnen de IZB definiëren we de preventieparadox als: Een maatregel is op populatieniveau effectief, maar wordt door het individu als minder nuttig ervaren. Slechts 14% van de lezers gaf het juiste antwoord! 

Ook werd in de vorige nieuwsbrief het artikel “Agile, on-demand rioolwatersurveillance voor virusinfecties” uitgelicht, waarbij ethische en juridische vraagstukken aan de orde kwamen. Dit zijn thema’s die regelmatig terugkeren in het kader van IZB-onderzoek. De quizvraag van deze editie is daarom: 

Hoe wordt binnen de infectieziektebestrijding omgegaan met privacy-uitdagingen bij rioolwatersurveillance? 

Door alleen geaggregeerde data op regionaal niveau te analyseren en rapporteren

Door periodiek alle verzamelde rioolwaterdata te vernietigen om langdurige opslag van gevoelige informatie te voorkomen

Door bewoners vooraf om toestemming te vragen voor rioolwateranalyse

CAPI publicatie: Het bereiken van Syrische migranten via Nederlandse gemeentelijke registers voor hepatitis B- en C-point-of-care testing

CAPI PhD-kandidaat Chrissy Moonen publiceerde onlangs een artikel over een van haar onderzoeksprojecten, waarbij Syrische migranten werden uitgenodigd voor een hepatitis B en C test. In deze rubriek vertelt Chrissy meer over haar onderzoek. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan hier. Wij feliciteren Chrissy en co-auteurs met deze publicatie!

In sommige landen, zoals Syrië, komen hepatitis B- en C-infecties vaker voor dan in Nederland. Omdat deze infecties vaak jarenlang onopgemerkt blijven en ernstige leverschade kunnen veroorzaken, is testen van groot belang. In dit onderzoek nodigden we Syrische migranten van 16 jaar en ouder, woonachtig in Heerlen en Maastricht, uit voor een gratis hepatitis B en C test. De uitnodigingen werden per post verstuurd op basis van gemeentelijke registraties.

Ongeveer een derde van de uitgenodigden deed mee aan de test—een hogere opkomst dan bij vergelijkbare onderzoeken. Dit succes is waarschijnlijk te danken aan onze brede aanpak, gebaseerd op focusgroepen en literatuuronderzoek. Zo verspreidden we onder andere meertalige posters en werkten samen met moskeeën om de bekendheid van het onderzoek te vergroten. 

Deelnemers waardeerden de vingerpriktest, omdat deze snel en vrijwel pijnloos was. Er werden geen actieve infecties gevonden. Taal en cultuur speelden een grote rol: meertalige materialen en cultuur sensitieve tolken waren essentieel. De meeste deelnemers spraken geen Nederlands en vulden de vragenlijst in het Arabisch in. In vervolgonderzoek richten we ons op een mogelijk meer duurzame benadering, namelijk het integreren van testen in een bestaand zorgmoment.

CAPI Literatuurupdate:
Relevante IZB-artikelen voor de GGD

Welkom bij onze literatuurupdate! Hier vind je wetenschappelijke artikelen, vers van de pers, die relevant zijn voor jou als professional in de wereld van infectieziekten.

In een tijd waarin voortdurend onderzoek wordt gedaan naar infectieziekten(bestrijding), is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Daarom hebben wij een literatuurlijst samengesteld met een selectie van artikelen die speciaal relevant zijn voor IZB-medewerkers. Elke twee maanden vullen wij deze lijst aan. Deze keer hebben we 16 artikelen toegevoegd. Bekijk hier de literatuurlijst.

Wil je meer weten over de samenstelling van deze lijst? Neem een kijkje op onze website of stuur een e-mail naar info@capi-consortium.nl.

Aankomende evenementen en promoties

27 maart

Webinar
EPI Masterclass CIb RIVM van 12:30-13:30
(onderwerp volgt)

1 april

Deadline
RIVM regioprojecten voorjaarsronde

10 april

Webinar
EPI Masterclass CIb RIVM van 12:30-13:30
(onderwerp volgt)

24 april

Webinar
EPI Masterclass CIb RIVM van 12:30-13:30
(onderwerp volgt)

Wil je meer weten over CAPI? Neem een kijkje op onze website en volg ons op LinkedIn.

Overzicht

Datum: 13 maart 2025