Evaluatie wijkgerichte aanpak vaccineren
Promovendus Jolijn Polet doet onderzoek naar wijkgerichte aanpak vaccineren.
Samenvatting
In de COVID-19 pandemie lieten bewoners van lage SES-wijken in Rotterdam zich minder vaak vaccineren dan bewoners van andere wijken. Daarom kwam de GGD met een wijkgerichte aanpak. Daarbij werden in sommige lage SES-wijken tijdelijke pop-up vaccinatie-locaties gecreëerd, bijvoorbeeld in een buurthuis of moskee. Ook werden bewoners op verschillende manieren voorgelicht over corona en het nut van vaccineren, zoals via marktacties of een gezondheidsbingo.
In dit promotietraject gaan we deze wijkaanpak evalueren. Onder andere door te kijken of in lage SES-wijken mét pop-up locaties een hogere vaccinatiegraad werd bereikt, dan in lage SES-wijken zonder pop-up locatie. Ook proberen we inzicht te krijgen in de onderliggende factoren en mechanismen waarom mensen met een lage SES zich minder vaak lieten vaccineren. We brengen de verschillende aanpakken van GGD’en in kaart van het wijk- en doelgroepgericht vaccineren tijdens corona. Maar ook meer recent bij bv. de HPV inhaalcampagne voor de 18- tot 25-jarigen. Dit alles leidt tot kennis over de beste aanpak om bij toekomstige uitbraken en pandemieën ook groepen in lage SES-wijken te bereiken.
Doelen
- Inzicht krijgen in de onderliggende mechanismen waarom mensen met een lage SES minder vaak meedoen aan preventieve gezondheidsinterventies zoals vaccineren.
- Inzicht krijgen in hoeverre pop-up vaccinatielocaties tijdens de coronapandemie hebben geleid tot een hogere vaccinatiegraad in de wijken waar deze locaties zich bevonden, en welke factoren daarin bevorderend werkten.
- Inzicht krijgen in de verschillende aanpakken en ervaringen van GGD’en in Nederland, met betrekking tot het wijk- en doelgroepgericht vaccineren tijdens corona en bij de humaan papillomavirus (HPV) inhaalcampagne voor de 18- tot 25-jarigen.
Periode
2023-2027
Partners
smus MC, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg
Output
- Presentatie op het CAPI symposium 2024
- Protocol voor de realist review gesubmit bij PROSPERO, een internationale database van vooraf geregistreerde systematische reviews in gezondheidsonderzoek
- ‘Initial program theory’ opgesteld voor de realist review.
Overzicht
Auteur: Jolijn PoletDatum: 1 januari 2023
AWPG: CEPHIR