Toegang tot seksuele gezondheidszorg voor migranten sekswerkers
Jaaronderzoek naar toegang tot seksuele gezondheidszorg voor migranten sekswerkers.
Samenvatting
Graag wilden we meer inzicht krijgen in de migranten sekswerkers populatie en hun zorgzoekende gedrag van de publieke seksuele gezondheidszorg in Nederland. Daarnaast wilden we ook kijken of er verschil is in eerste- en tweede-generatie migranten sekswerkers. Door dit onderzoek hebben we meer inzicht in de vrouwelijke en mannelijke sekswerkers migranten populatie kunnen krijgen en concrete aanbevelingen kunnen doen voor de soa poli’s met als doel het meer in zorg betrekken van bepaalde subpopulaties van de migranten sekswerkers in Nederland.
Doelen
- De mate van toegang tot seksuele gezondheidszorg is voor migranten sekswerkers in vergelijking met niet-migranten sekswerkers onderzoeken.
- De soa last van migranten sekswerkers in vergelijking met niet-migranten sekswerkers onderzoeken.
- Inzichten opdoen en aanbevelingen voor de praktijk.
- Een vergelijking trekken tussen vrouwelijke en mannelijke migranten sekswerkers.
Periode
2023-2023
Conclusie
Eerste-generatie migranten mannelijke sekswerkers die seks hebben met mannen (MSW-MSM) komen voornamelijk uit Latijns Amerika en tweede-generatie migranten MSW-MSM vooral uit Noord-Afrika. Eerste-generatie MSW-MSM hadden een hogere kans op een soa, maar ook een hogere kans om terug te komen voor een herhaal soa-test consult. Doordat onder zowel eerste-, tweede-generatie migranten en Westers geboren MSW-MSM de soa last hoog was, is het belang van laag drempelige soa-zorg belangrijk voor zowel migrant als niet-migrant MSW-MSM. Eerste-generatie migranten vrouwelijke sekswerkers (FSW) komen voornamelijk uit Oost-Europa en tweede-generatie migranten FSW vooral uit Suriname/Nederlandse Antillen. Eerste-generatie FSW hadden een lagere kans op een chlamydia en gonorroe, soa, maar een hogere kans op HIV, syfilis en hepatitis B. Echter hadden ze een lagere kans om terug te komen voor een herhaal soa-test consult. Hierdoor is het van belang dat de migranten FSW populatie door middel van extra outreach en het toegankelijker maken van de zorg, betere toegang tot seksuele gezondheidszorg krjigen en daarmee uiteindelijk ook een betere seksuele gezondheid.
Partners
RIVM | GGD Utrecht | GGD Brabant Zuidoost | GGD Twente
Output
- Publicatie in STD DOI: 10.1097/OLQ.0000000000001902
- Publicatie in Journal of Migration and Health
- Presentatie soa expert meeting RIVM 2023
- Posters op STI HIV congress Chicago 2023
- Presentatie en poster op IUSTI Malta 2023
Overzicht
Auteur: CAPIDatum: 1 januari 2023
AWPG: Mosa