Menu
Netwerken tijdens het CAPI Symposium

Terugblik CAPI Symposium – Besmettelijke kennis

Donderdag 25 januari vond het eerste CAPI Symposium – Besmettelijke kennis plaats, in de Leeuwenbergh in Utrecht. Na de opening door Prof.dr. Christian Hoebe volgde de keynote presentatie over Pandemische Paraatheid door Prof.dr. Aura Timen. Daarin nam ze ons mee in de ‘preparedness buckets’ van onderzoek en de publieke gezondheid en wat daar allemaal in zal moeten.

Ook benadrukte ze het belang van verbonden zijn met de samenleving, met huisartsen en met andere professionals, en het belang van het verrichten van onderzoek om de dynamiek en consequenties van maatregelen te begrijpen. Hiervoor is samenwerking met het publiek noodzakelijk.

Vervolgens verdeelden de ruim 170 aanwezigen zich gedurende de dag over de verschillende parallelsessies. Daar spraken onderzoekers van GGD’en en anderen instellingen over diverse onderwerpen. Met de thema’s pandemische paraatheid, uitbraakonderzoek, moeilijk bereikbare groepen, vaccinaties, vroege opsporing en detectie, en infectiepreventie in instellingen en doelgroepen was er voor iedereen een leerzame sessie.

Na de parallelsessies gaf Dr. Nora Amnih-Hamdiui een interactieve keynote presentatie over het bereiken van kwetsbare groepen. Hierbij deelde ze haar eigen ervaringen over het bereiken van Turks- en Marokkaans-Nederlandse vrouwen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hierbij gaf ze als tip om niet alleen iets, zoals een deelname aan een survey, te komen halen, maar om de doelgroep ook iets te brengen. Zelf heeft ze dit gedaan in de vorm van voorlichting over het bevolkingsonderzoek. Als tip voor het includeren van respondenten gaf ze respondent-driven sampling; waarbij respondenten zelf iemand anders benaderen om deel te nemen.

Hierna was het tijd voor de afsluiting van het symposium. Hierbij werd de prijs voor beste spreker (gekozen door het publiek) uitgereikt! De best speaker award van het eerste CAPI Symposium ging naar Arne Meeldijk, van de GGD Brabant-Zuidoost. Hij gaf de presentatie: “Hoe SMS herinneringen zorgen voor toegenomen COVID-19 booster vaccinaties: Twee gerandomiseerde experimenten met controlegroep”. Gefeliciteerd Arne!

Wij kijken terug op een zeer geslaagd eerste symposium, dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Bekijk ook het sfeerverslag!

Overzicht

Datum: 31 januari 2024